Landschap
Deze zeekleipolders in Noordwest Brabant zijn voor zeekleipolders relatief kleinschalig. Het gaat om diverse kleinere polders die voornamelijk in gebruik zijn als bouwland: akkerbouw en vollegronds groenteteelt. Het gebied kenmerkt zich door de openheid en het weids overzicht. Hierdoor zijn de infrastructurele lijnen van veraf te zien: de spoorlijnen, de snelwegen en de hoogspanningsleidingen. Hetzelfde geldt voor de grootschalige, industriƫle gebouwen van Moerdijk I. Binnen de locatie zelf zijn de dijken, deels met oudere beplanting (veelal essen) in combinatie met de grootschalige akkerbouwpercelen met rechtlijnige sloten en wegen beeldbepalend. De weinige bebouwing staat verspreid langs de dijken.

Juli 2019
December 2007

Natuur
Het gebied als geheel is in ecologisch opzicht niet waardevol. Bepaalde landschappelijke elementen zoals de begroeide dijken en het plassengebied van De Eendracht zijn dat wel. De cultuurhistorisch waardevolle dijken zijn door de verspreid aanwezige bosjes, structuurrijke struweelbegroeiingen en bomenlanen (veelal essen) interessant voor een groot aantal struweelvogels en vleermuizen. Op de akkers zijn o.a. de Gele kwikstaart en de Patrijs waargenomen. Het plassengebied van De Eendracht in de Bruiningspolder is van grote waarde voor moerasvogels, zoals de Rietgors, Bosrietzanger en de Blauwborst. De begroeiing langs de Roode Vaart draagt hieraan bij.

Gebouwen uit de polder van het verleden

Voormalige oude schuur t.h.v. Koekoekendijk 14
Koekoekendijk 9 – Volledig gesloopt in 2011 i.v.m. het industrieterrein.
Koekoekendijk gemaal Nassau
watergemaal
Het gebouw stond nog lang overeind en werd bewoond. De schoorsteen was inmiddels verwijderd, maar het scheprad was nog aanwezig, ook was duidelijk de waterinlaat te zien.
Inmiddels (op 17 nov. 2004) heeft het prachtige gebouw plaats gemaakt voor een bedrijventerrein dat daar gepland was en voorlopig daar niet meer komt.
Koekoekendijk 10 – Hoeve Nassau – schuur gesloopt i.v.m. vernieuwing. Op de voorgrond de betonnen bak waar ooit het bovenstaande watergemaal heeft gestaan.